Поліомієліт – це висококонтагіозне захворювання, яке характеризується ураженням сірої речовини спинного та головного мозку з розвитком незворотних млявих парезів та паралічів . Більшість хворих – діти віком  від 3 міс. до 5 років. В залежності від локалізації процесу захворювання може закінчитися смертю або пожиттєвою інвалідністю.На щастя, найчастіше хвороба протікає безсимптомно, або у вигляді легких непаралітичних форм.  Та нажаль, не можливо передбачити якою саме формою поліомієліту захворіє дитина. На одного хворого з паралітичною формою поліомієліту, припадає 100 тис. безсимптомних вірусоносіїв. У перспективі будь-яка дитина може стати саме тим пацієнтом з паралітичним перебігом.

 

Поліомієліт викликається ентеровірусом. Джерелом інфекції є хвора людина , або вірусоносій( людина , яка поширює вірус , але не має симптомів хвороби). Зараження може відбуватися повітряно-краплинним або фекально-оральним шляхом (брудні руки,посуд,їжа, вода, тощо) механізмом. Також переносником вірусу є мухи. Пік захворюваності припадає з  липня  до вересня.

 

Після потрапляння віруса в організм людини, він інтенсивно починає розмножуватися в носоглотці та кишківнику, потім поширюється по всьому організму ,проникає в центральну нервову систему , де викликає руйнування рухових нейронів, Це може проявлятися паралічем руки і ноги на різних боках, паралічем обох ніг і одної руки.  І хоча не всі хворі мають паралітичну форму хвороби, слід пам’ятати, що чим більше вірусоносіїв і хворих – тим у більшого числа людей буде параліч. При бульбарному паралічі, дихальні м’язи перестають працювати і людина помирає від неможливості вдихнути. А при млявому асиметричному паралічі – дитина втрачає здатність рухати кінцівками  (частіше нижніми) та набуває інвалідності.

Симптоми :

  • Лихоманка
  • Кашель
  • Нежить
  • Біль голови
  • Підвищенна чутливість
  • Болі в ногах та спині
  • Діарея
  • Закреп
  • Блюванням
  • Порушення мови
  • Порушення ковтання
  • Тонічні та клонічні корчі
  • Шкутильганням

 

Паралічі виникають раптово на 5-ий день хвороби, характеризуються зниженням або відсутністю активних рухів. Розвивається атрофія м’язів , яка прогресує і супроводжується вегетативними розладами(пітливість , загальна втомлюваність, тощо ).У більшості людей хвороба протікає безсимптомно або подібно до ГРВІ.

 

Постполіомієлітний синдром

Ускладнення , яке виникає у 25%-50% людей , які перенесли поліомієліт 15 років тому і більше. Чим тяжчий був перебіг хвороби, тим тяжче буде проявлятися постполіомієлітний синдром. Характеризується  слабкістю у м’язах , які не були раніше уражені.  Втомлюваність , поступова атрофія м’язів, біль у суглобах у разі їх дегенерації, деформації скелета, обструктивне апное уві сні. Даний синдром погіршує якість життя пацієнтів, але не має летальних випадків. Хворі не виділяють вірус . тому є безпечними.

Діагностика

Лікарі встановлюють діагноз, виходячи з кілінічних та епідеміологічних даних, а також лабораторних. Поліомієліт підозрюється у дітей , які мають симптоми раптової втрати рухливості в кінцівках, та відсутності або зниженні сухожилкових рефлексів, без когнітивних та сенсорних порушень. Також підозрілими вважаються випадки млявого паралічу лицевого нерва (асиметрія обличчя і слабкість мімічних м’язів), які неможливо пояснити іншими причинами.

При підозрі поліомієліту у хворого беруть два зразки випрожнень з інтервалом 24-48 год.

Прогноз

При непаралітичних формах настає повне одужання. При паралітичних формах – м’язи не відновлюються повністю. Приблизно 5%-10%  хворих паралітичною формою поліомієліту помирають через параліч дихальниж м’язів.

Профілактика

У довакцинний період захворювання розвивалося у вигляді спалахів, що прирівнювалося до національної трагедії. У 1950-ті роки в Україні щорічно реєстрували близько 4000 випадків захворюванн. Впровадження активної імунізації сприяло швидкому зниженню захворюваноті.

Вакцинуючись, ви знижуєте ризик для себе і оточуючих (сім’ї, родичів, друзів, колег) захворіти на паралітичну форму поліомієліту і не наражаєте на небезпеку оточуючих.  Це єдиний спосіб не захворіти на  поліомієліт і не ризикувати своїм здоров’ям та здоров’ям близьких.

Профілактика проводиться дітям згідно календаря щеплень.

 

         У дорослих вакцинація проводиться пацієнтам, що входять у  групу ризику, та не отримали вакцину проти поліомієліту в дитинстві, наводимо графік щеплень для дорослих:

1-а доза вводиться в будь-який час;

2-а доза - після закінчення 1-2 місяців;

3-тя доза - після закінчення 6-12 місяців

Якщо ви помітили схожі симптоми у себе або близьких – не займайтеся самолікуванням , а звертайтеся за висококваліфікованою медичною допомогою.

Телефон амбулаторно-консультативного кабінету : 0506930801