Початок 2020 року ознаменувався страшним і невідомим на той час вірусом COVID-19. Перш за все, це психологічно гнітило людей тому, що вірус був незвіданим і поширився швидко і  раптово.

І ось нещодавно ЗМІ знову сколихнули маси звісткою про новий вірус родом із далекого Китаю.

То що ж це таке і чи такий він страшний і новий, як про нього пишуть? Давайте розбиратися разом.

Вже відомі науці віруси Hendra та Nipah, які належать до роду Henipavirus сімейства Paramyxoviridae, інфікують людей і спричиняють смертельні захворювання.

 У серпні цього року було опубліковано статтю у The New England Journal of Medicine (NEJM), в якій повідомлялося про виявлення ще одного нового геніпавірусу - вірусу Лан’я ( Лан’я геніпавірус, LayV). Він був виділений та ідентифікований за допомогою високопродуктивного секвенування із мазків з горла пацієнтів з лихоманкою, які в анамнезі контактували з тваринами східного Китаю.

Геном LayV складається з 18402 нуклеотидів, а структура його геному ідентична структурі інших геніпавірусів. LayV найбільше пов’язаний з вірусом Mojiang, виявленим у південному Китаї

Чи такий страшний і новий цей вірус?

Дослідження проводилось з грудня 2018 по серпень 2022 року. У цей період було зафіксовано лише 35 пацієнтів з гострою інфекцією LayV у провінціях Шаньдун і Хенань, Китай, з яких 26 були інфіковані лише LayV (інших збудників не було виявлено). Клінічними симптомами у цих 26 пацієнтів найчастіше були гарячка, втома, кашель та відсутність апетиту. Рідше хворі скаржились на біль у м’язах (міалгію), нудоту, головний біль та блювоту.  В аналізі крові спостерігались тромбоцитопенія, лейкопенія, а також порушення функції печінки  і нирок. У деяких пацієнтів розвивалась важка пневмонія.

Та не зважаючи на це, випадків смерті, спричинених цим вірусом, не було

Як саме передається вірус Лан’я?

LayV – зооноз, тобто інфекція передається від заражених тварин до людини.

 Серед 25 вивчених диких дрібних ссавців, генетичний матеріал (РНК) вірусу був в основному виявлений у землерийки (у 71 з 262 досліджених тваринок [27%]), що свідчить про те, що землерийка може бути природним господарем LayV. Серед пацієнтів найчастіше хворіли фермери, що є ймовірним фактором ризику.

Чи можлива передача вірусу від людини до людини?

Відстеження 9 пацієнтів і 15 членів родини, які тісно контактували, не виявило передачі LayV, що на даний момент дозволяє сказати, що шлях передачі від людини до людини малоймовірний, але все ж можливий допоки ми не доведемо зворотнє шляхом багатокомпонентних досліджень.

Як і будь-яке нове захворювання, лихоманка, яка викликається вірусом Ланья потребує подальшого дослідження.

Адже, добре відоме не зможе підступно захопити нас зненацька. Головне, що потрібно запам'ятати вам, як пацієнтам, це завжди дотримуватися 3-х правил: не панікувати, звертатися вчасно до лікаря і дотримуватися рекомендацій.

 

 

На панелі показано провінцію, професію, стать і розподіл пацієнтів із підтвердженою інфекцією LayV.

 

Авторський колектив статті:

Ілюк Ольга Андріївна

Поляк Іван Володимирович

Джерело: https://nejmqianyan.cn/article-info?permalinks=YXQYc2202705&sg=AbW1NGsHw3NxPd6F