Ніхто не заперечить, що увага населення до інфекційної патології неупинно зростає, адже, за  достатньо короткий проміжок часу, людство познайомилось з великою кількістю нових, раніше не відомих патогенів. Важкий гострий гепатит невідомого походження у дітей є яскравим доказом цього.  Проте, невже все так сумно? Давайте розбиратись.

     Гепатит — це запалення печінки, спричинене різними інфекційними  та неінфекційними агентами, що призводить до ряду проблем зі здоров’ям, деякі з яких можуть бути летальними. Існує п’ять основних штамів вірусу гепатиту, які називаються типами A, B, C, D і E. Хоча всі вони викликають захворювання печінки, вони відрізняються етіологією, перебігом, шляхами передачі, тяжкістю та наслідками захворювання, географічним поширенням та методами профілактики.

   За останній час  зареєстровано низку випадків тяжкого гепатиту невідомого походження у дітей. Вони були виявлені в кількох країнах, включаючи Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Іспанію та Сполучені Штати Америки.   Що робить цей спалах незвичним?

    Важкий гострий гепатит у маленьких дітей є нетиповим. Початкове повідомлення про можливе зростання випадків надійшло з Шотландії. Потім це призвело до того, що в інших місцях Сполученого Королівства та в усьому світі почали надходити попередження, а потім люди шукали та знаходили нові випадки.

    У період з жовтня по листопад місяць 2021 року клініцисти дитячої лікарні Алабами виявили  п’ятьох пацієнтів дитячого віку з тяжким гепатитом та аденовірусною інфекцією. В листопаді 2021 року лікарі закладу охорони здоров’я, Департамент охорони здоров’я Алабами та округу Джеферсон разом з CDC почали розслідування. Цей захід було перевірено CDC та узгоджено згідно діючого федерального закону та політикою CDC.    До уваги були взяті клінічні записи пацієнтів, котрі спостерігалися з 1 жовтня 2021 року з гепатитом та аденовірусною інфекцією, виявленою за допомогою полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) в режимі реального часу на зразках цільної крові і без будь-якої іншої відомої причини гепатитів.

      Було виявлено ще 4 дитини, а загалом 9 пацієнтів з гепатитом невідомої етіології і супутньою аденовірусною інфекцією в період з жовтня 2021 по лютий 2022 року.  Всі 9 дітей були пацієнтами дитячою лікарні Алабами з географічно різних частин штату; епідеміологічних зв’язків між ними не виявлено. Середній вік при поступленні становить 2 роки та 11 місяців ( від 1 року та 8 місяців до 5 років та 9 місяців ), сім пацієнтів були жіночої статі. Всі були імунокомпетентні без клінічно значущої супутньої патології.

      До госпіталізації сім, шість та три хворих із дев’яти скаржилися на блювання, діарею та симптоми з боку верхніх дихальних шляхів відповідно. При поступленні у восьми пацієнтів відмічалася – істеричність склер, у семи – гепатомегалія, у шести – жовтяниця, у 1 – енцефалопатія. У всіх пацієнтів був підвищений рівень трансаміназ ( діапазон АЛТ = 603-4696 ОД/л; діапазон АСТ = 447-4000 ОД/л); загального білірубіну ( діапазон = 0,23-13,5 мг/л, підвищений у 8 пацієнтів). Всі хворі отримали негативні результати аналізів на вірусні гепатити А,В і С, а також були виключені деякі інші причини педіатричного гепатиту та інфекції, включаючи аутоімунний гепатит, хворобу Вільсона, бактеріємію, інфекцію сечовивідних шляхів та інфекцію SARS-CoV-2. Ні в кого з дітей не було документально підтвердженої історії попереднього інфікування SARS-CoV-2. При цьому в зразках цільної крові всіх пацієнтів за допомогою ПЛР в реальному часі був виявлений аденовірус типу 41 ( діапазон вірусного навантаження = 991 – 70 680 копій/мл). Сім пацієнтів були коінфіковані іншими вірусними збудниками; шість отримали позитивний результат ПЛР тесту на вірус Ебштейна-Барр, але негативні результати тесту на антитіла до IgM EBV ( один пацієнт не пройшов тестування ), що дозволяє припустити досить низький рівень реактивації попередніх інфекцій. Зокрема, серед інших знайдених вірусів були ентеровірус, риновірус, метапневмовірус, РС-вірус та корона вірус людини ОС43.  Біопсія печінки шести пацієнтів показала різний ступінь гепатиту без знайдених вірусних включень чи будь-яких імуногістохімічних ознак аденовірусу чи вірусних частинок, ідентифікованих за допомогою електронної мікроскопії. У трьох пацієнтів розвинулася гостра печінкова недостатність, двоє з них лікувалися цидофовіром (використовувався не по призначенню) та стероїдами і були переведені в інший медичний заклад, де їм була проведена трансплантація печінки  П’ять дітей, які були обстежені мали виявлену аденовірусну інфекцію типу 41. У двох пацієнтів зразки плазми були негативними (qPCR) на аденовірус, але обидва пацієнти були позитивними при повторному тестуванні з використанням цільної крові. Двом пацієнтам потрібна була трансплантація печінки; жоден пацієнт не помер. Можливий зв'язок між дитячим гепатитом та аденовірусною інфекцією в даний час досліджується.

    Аденовіруси - це дволанцюгові ДНК-віруси, які поширюються при тісному особистому контакті, повітряно-краплинним шляхом передачі.  Існує понад 50 типів імунологічно відмінних аденовірусів, які можуть викликати інфекції у людей. Аденовіруси найчастіше викликають респіраторні захворювання, але в залежності від типу аденовірусу вони можуть викликати інші захворювання, такі як гастроентерит, кон'юнктивіт, цистит та  рідко неврологічні захворювання. Специфічного лікування аденовірусної інфекції не існує. Аденовірус типу 41 зазвичай викликає дитячий гострий гастроентерит, який зазвичай проявляється як діарея, блювота та лихоманка; це часто може супроводжуватися респіраторними симптомами. До цього часу, були повідомлення про випадки гепатиту у дітей лише з ослабленим імунітетом та аденовірусною інфекцією типу 41, у здорових дітей аденовірус типу 41, як причина гепатиту, описано не було.

Чи очікуємо ми на подальші випадки?

    Завдяки постійному надходженню нових повідомлень про випадки, що почалися нещодавно, разом із більш широким пошуком випадків в інших країнах, дуже ймовірно, що буде виявлено більше випадків, перш ніж можна буде підтвердити причину та вжити більш конкретних заходів контролю та профілактики.

На що повинні звернути увагу батьки?

    По-перше, важливо підкреслити, що це не поширене захворювання, але батьки повинні бути обережними щодо симптомів гепатиту, які включають гострий початок діареї, блювоти, болю в животі та жовтяниці, коли шкіра та білки очей стають жовтими. – у дітей молодшого віку. У більшості дітей немає температури. У разі занепокоєння ми радимо батькам звернутися до свого сімейного лікаря.

А що ж робити лікарям?

     Клініцисти мають бути уважними до цієї ситуації та бути уважними до дітей, які мають ознаки та симптоми, потенційно пов’язані з гепатитом, що може потребувати перевірки функції печінки. До них належать:

зміна кольору сечі (темний) та/або фекалій (блідий)

жовтяниця

свербіж

артралгія/міалгія

лихоманка

нудота, блювота або біль у животі

млявість і/або втрата апетиту

Лікарі загальної практики повинні бути уважними до дітей, які мають симптоми, сумісні з гострим гепатитом, і звернутися за порадою до інфекціоніста.

 

    Медпрацівники мають бути в курсі можливих нових випадків гострого гепатиту нез’ясованої природи у дітей віком до 16 років із сироватковими трансаміназами >500 МО/л ( АСТ або АЛТ ). Весь персонал, який бере участь у догляді за цими дітьми, повинен застосовувати стандартні запобіжні заходи IPC з оптимальним розміщенням в одній кімнаті з окремою ванною кімнатою, поки пацієнт вважається інфекційним і до зникнення симптомів. Дотримуйтесь протоколів, які зазвичай застосовуються під час дослідження гострого гепатиту та обробки зразків.

    Про випадки гострого гепатиту у дітей віком до 16 років із сироватковими трансаміназами >500 МО/л, у яких виключено гепатит А–Е, слід повідомити місцеві служби охорони здоров’я та інфекціоністів.

 

Авторський колектив:

                                              Курінський Ярослав

                                              Поляк Іван

Використані джерела:

 https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2022-DON376 

https://www.medscape.com/viewarticle/976200

https://www.medscape.com/viewarticle/977112

https://www.medscape.com/viewarticle/976174#vp_1        

https://www.medscape.com/viewarticle/973461#vp_2

https://www.gov.uk/government/publications/hepatitis-increase-in-acute-cases-of-unknown-aetiology-in-children/increase-in-acute-hepatitis-cases-of-unknown-aetiology-in-children